Gelişim Kış Eğitimi

Yer: Aladağlar
Zaman-Süre: Ocak-Şubat, 4 gün
Önkoşullar: Temel Dağcılık Eğitimleri
Amaç: Krampon Teknikleri, Çığ Farkındalığı, Bivak, İpe Girme, Karda İstasyon Kurma

Gelişim Kış eğitimi DKSK'nın 2.sene eğitimlerindendir. Kar durumuna göre Arpalık'ta ya da Emli Vadisi Koca Dölek'de de yapılır.

Etkinlikteki belli konu başlıkları:

  • İpe Girme
  • Palanga Sistemleri
  • Karda Emniyet Alma
  • Krampon Teknikleri
  • Çığda Arama-Kurtarma
  • Bivak, Kar mağaraları

İpe Girme

Neden İpe Giriyoruz?

Buzul çatlaklarıyla dolu bölgelerde, fırtınalı havalarda dar sırt hatlarında,zirveler geçilirken ya da sisli havalarda ekibin kaybolmasını önlemek için ip birliği uygulanır. İp birliğinin herkes tarafından kabul edilmiş bir kuralı oluşmamıştır. Dağcılıkta ilerlemiş ülkeler veya profesyoneller kendi düşünce yapılarına göre ip birliği kurallarını geliştirmişlerdir ve uygulamaktadırlar.

Düşen bir kişiyi diğerlerinin kurtarabilmesi için 2,3 veya 4 kişi ipe girebilir.(Teknik tırmanış içeren durumlar dışında 2 kişi pek tavsiye edilmez. Çünkü düşüş yaşanması durumunda kurtarma zorlaşacaktır.)

İp Birliğine Nasıl Gireriz?

İp birliğine girebilmek için kullanılacak ip bir kişi tarafından kulaç yordamıyla ölçülür ve ipe girecek dağcılar arasında ki uzaklık eşit olacak şekilde (kişi sayısı+1) eşit parça ölçülere bölünür. İpin her bir parçasına giren kişi tarafından bir düğüm atılır. Ekip başı ve artçı ipe Kapalı Sekizli düğümüyle, orta da kalan diğer insanlar ise Alpin Kelebeği düğümü ile ipe girerler.

Bir diğer değişle eğer 5 kişi bir ipe gireceklerse. İp 6 eşit parçaya bölünür. Düğümler atılıp herkes ipe girdikten sonra ipin ekip başında ve artçıda toplanan fazlalık kısmı toparlanıp çantalara atılır. Herhangi bir düşme durumunda istasyon kurmak gerekirse kullanmak adına hazırlanılan pürsikler herkes tarafından girdikleri ipin çeker yönünde, düğümün hemen yanlarına ipe dolanır ve yürürken sıkışmaması için ayarlanılır. Ortadakiler ipte iki yönlü çeker olacağı için 2 pürsik kullanır. Ekip başı ve artçı ise ipin tek bir yönünde çeker olacağı için 1 pürsiği ipin çeker yönüne bağlarlar ve gerekli durumda kullanmak üzere fazladan pürsik taşırlar.

Kullanılan Düğümler

Alpin Kelebeği DüğümüKapalı Sekizli Düğümü

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İp birliğindeki bir dağcı düştüğünde diğerleri hemen kazma ile yere tutunarak kendilerinin emniyetini almalı ve düşen dağcının düşmesini durdurmak için hazır durumda beklemelidir.
  • Lider ve artçı ipin fazla kısımlarını boyunda/omuzda ya da çantada taşımalı.
  • İpe üst koşum ile bağlanmak avantajlıdır,(çünkü bir buzul çatlağına düştüğünüzde ağır bir çanta sizi geriye çekebilir ve doğrulamayabilirsiniz) ancak yürüyüş bu şekilde zahmetli olmaktadır. Bu yüzden en iyisi üst koşuma düşme riskinin fazla olduğu yerlerde ip bağlanmalıdır.(Örneğin: Buzul çatlaklarını geçerken)
  • İpe giren dağcılar, ipe ayrıca önden ve arkadan uzun pürsikler ile bağlanırlar.(Yani 3 noktadan ipe bağlıyız) Bu pürsikler ancak kurtarma esnasında  kullanılır.


Son Güncelleme:
01/01/2020 - 17:09