Aladağlar
Last Updated:
- English
- Türkçe
Aladağlar
Kayseri - Niğde - Adana illeri arasında bulunan Aladağlar, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir, bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bir bölümü 1995 yılında Milli park ilan edilmiştir.Aladağlarda tırmanışlar için 3700 metre üzerinde üç doruk, 3000 metrenin üzerinde çok sayıda doruk olan dağ içinde bir çok gölün bulunduğu genişçe bir kazanı andırır.
İlk baharda eriyen karlardan dolayı bir çok göl oluşur ama kurak yaz mevsiminde bir çok göl buharlaşıp yok olur. Sadece yer altı suyu ile beslenen bir kaç göl kalır.
Dağcılık faaliyetleri
En yüksek zirvesi uzun süre 3756 m ile Büyük Demirkazık zannedilirken 2008 yılında yapılan GPS ölçümleri sonucu aslında 3767 m ile Kızılkaya olduğu tespit edilmiştir. Diğer yüksek zirveleri Kaldı(3748 m), Emler (3723 m). Aladağlar genel olarak 4 bölgeye ayrılır;
- Kuzey Bölgesi
- Yedigöller Bölgesi
- Güney Bölgesi
- Torasan Bölgesi
Ya da DKSK'ca 3 bölgeye;
Doğal çevre ve iklim koşullarına göre Aladağlar üzerinde yapılacak dağcılık etkinlikleri için en uygun zaman Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu dağlar üzerinde ilk kez etkinlik yapacak olan dağcıların, tüm dağlık yörede etkin olarak görülen şiddetli güneş ışımasından korunmak için hazırlıklı olmaları gerekir. Gezi ve tırmanışlar sırasında açık renkli, pamuklu giysiler kullanılır. Dağ iklimi değişkenlik gösterebileceği için kalınlaşabilecek giysiler mutlaka bulundurulmalıdır.
Sarp ve yüksek dorukların yanyana bulunduğu Aladağlar üzerinde gezi ve tırmanış yapacak dağcılar, bu dağlık yöre ve üzerinde yeralan yüksek doruklarla ilgili en önemsiz gibi gözüken etkinlikleri dahi çok ciddi ve dikkatli bir şekilde yapmalıdırlar. Geniş bir alan üzerine yayılmış bulunan bu yüksek dağlık yörede ulaşım, ilk yardım ve kurtarma faaliyetleri çok zor ve güç şartlar altında yapılabilmekte veya hiç yapılamamaktadır. Bu nedenle dağda kazaya neden olabilecek davranışlardan kesin olarak uzak durmak gerekir.
Ulaşım
Ankara'dan Demirkazık Köyü'ne ulaşım:
Otobüs
Ankara'dan Niğde'ye otobüsle yaklaşık 5 saatte gidilebilmektedir. Otobüs fiyatı yaklaşık olarak(2020 yılı itibarıyla) 70 TL'dir. Otobüs Firmalari
Tren
Ankara'dan Niğde'ye tren ile ulaşım sağlanmamaktadır. Otobüse yarı fiyatıdır (genç: 16.75TL), rötar yapmadığı sürece gece 4.30 civarı tren garına varmaktadır. Niğde'den Ankara'ya hareket saati ise 23:21dir fakat, ilk durak burası olmadığı için rötar yapma olasılığı vardır.
Niğde- Demirkazık
Niğde'den Demirkazık'a gitmek için Çamardı minibüslerine(kooperatif tel no: 0388 711 2083) binmek gerekmektedir. Çamardı minibüsleri eski terminal önünden kalkmaktadır, ücreti(2013 yılı itibarıyla) 8 TL'dir. Her minibüs Demirkazık köyü'ne girmeyebilir, 3 kişiden fazlasına girer. fakat girmek istemeyecekleri için sizi kandırmaya da çalışabilirler. Köprü'den köye yürünebileceği gibi, traktörle de gidilebilir(Salim abi: 0536 365 6541)