Temel Kış Kampçılığı Eğitimi

Yer: Ilgaz Dağı

Zaman-Süre: Aralık - Ocak, 3 gün(Haftasonu +Cuma ve Pazartesi)

Önkoşullar: Temel Kampçılık Eğitimi,

Amaç: Kış Kampçılığı, Kar eritme, Kazmayla Yürüyüş

Temel Kampçılık Eğitimi'nden sonraki haftalarda Temel kış kampçılığı eğitimleri başlar.

Ilgaz Dağı'nda yapılan ve 2 gece 3 gün süren Temel Kış Kampçılığı Eğitiminde kış koşullarında dağda bulunmak tecrübe edilerek öğrenilir.

Etkinlikten önce her etkinliğimizde olduğu gibi etkinlik toplantısı ve ilk kez gidecekler için bilgilendirme.

Etkinlik Programı

Etkinliğin ilk günü otobüsle Ilgaz Dağı karayolları tesislerine ulaşılır ve burada poşetten tozluk yapımı öğrenilerek tozluklar yapılır ve ardından kamp yerine doğru ekipler halinde yürüyüşe geçilir. Kamp kurulduktan sonra kış kampında yaşam tecrübe edilir.

Geceleri Ormancı kulübesi ve onun ilerisindeki açıklığa gece yürüyüşü yapılır. Ormancı kulübesi çok kalabalık olmayan (<30 kişi) grupların sığabileceği büyüklükte olup şarkı türkü söylemek için idealdir.

Peki nedir bu gece yürüyüşü dediğimiz şey? 

Dağcılıkta gece yürüyüşünün yapılma nedenlerinden bazıları

  • Kışın çığ riskine karşı gece yola çıkmak gerekliliği
  • Kaybolma
  • Yolun güne sığmayacak şekilde uzun sürmesi

şeklinde sıralanabilir.

Gece yürüyüşü ekip düzeni şeklinde, ses çıkarmadan ve çok gerekli değilse kafa lambaları kapalı şekilde yapılır.

Gece yürüyüşlerinde dağdaki en önemli algılarımızdan biri olan görme kısıtlıdır. Bu kısıtı aşmak için diğer algılarımıza yüklenmek açısından sessiz olmamız gerekir. Ekiptekiler sessiz bir şekilde yürürlerken bir yandan etraflarını kolaçan etmeli, bir yandan da önündeki ve arkasındaki ekip arkadaşının iyi olup olmadığını kontrol etmelidir.

Yapay ışık göz bebeklerimizin küçülmesine neden olacağı için kafa lambası sadece aydınlattığı bölgeyi görebilmemizi sağlar. Ancak dağ gibi her yerden tehlike gelebilecek ve her yerini aydınlatamayacağımız bir ortamda çok gerekli değilse kafa lambaları kapalı olmalıdır. Zaten bir süre sonra gözümüz karanlığa alışır ve hele de dolunay var ya da hava açıksa etrafımızı görebilmeye başlarız. 

Kafa lambası sadece etraftaki nirengi noktalarına bakmak, patika aramak vs gibi özel işlerde kullanılmalıdır. Ekip düzeni de son derece önemlidir. Kime ne olacağını göremeyeceğimiz için ekip düzenine katiyen uyulmalı ve herkes önündeki ve arkasındaki ekip arkadaşını ara ara kontrol etmelidir. 

İkinci gün Ilgaz Dağı küçük zirveye bağlanan sırttaki Tahta Babaya çıkışlar yapılır. Bu çıkışlar yapılırken iz açma ve kazmalı yürüyüş teknikleri uygulanarak öğrenilir.

Üçüncü gün sabahtan büyük kamp yerinden aşağı inen dere boyunca bir yürüyüş yapılırken iz açma ve kazmalı yürüyüş teknikleri uygulanarak geliştirilir. Ayrıca kazmalı düşüşün nasıl bir şey olduğu gösterilerek bir sonraki eğitime hazırlık yapılır. Öğleden sonra kamp toplanıp karayolları tesislerine gidilir ve etkinlik toplantısının ardından şehre dönülür. 

Ilgaz Dağı Karayolları Tesisi Haritası