Temel Kaya Tırmanışı Eğitimi

Yer: Hüseyin Gazi - Sivrihisar
Zaman-Süre: Nisan- Haziran, 4 x 1 gün
Önkoşullar: Temel Kış Eğitimi
Amaç: Kayada Rahatlık, Temel Tırmanış Teknikleri, İple İniş

Etkinlik Adımları

Temel Kaya Tırmanışı eğitimi 4 günübirlik adımdan oluşur. Her eğitim adımı ortalama 4 ila 5 hafta boyunca düzenlenir. Etkinlikler genelde haftasonları yapılır. Katılımcı olması halinde hafta içi de etkinlik yapılabilmektedir. Etkinlikler genellikle Ankara/Mamak civarındaki Hüseyin Gazi kayalıklarında ve Ankara Eskişehir yolu üzerinde yer alan Sivrihisar Kayalıklarında yapılır.

Hüseyin Gazi'de ki etkinlikler için Ulus, Gençlik Parkı'nın karşısındaki otobüs duraklarında buluşulur ve ulaşım belediye otobüsleriyle (No:347) sağlanır.  ODTÜ'den gelecek arkadaşlar 100.Yıl'dan 132 ve 133 nolu otobüsler ile Ulus Opera ismi ile anılan Gençlik Parkı'nın karşısında ki otobüs duraklarına ulaşım sağlanabilir.

Sivrihisar'da ki etkinlikler için ise Ankara'dan Eskişehir'e giden bir araca binilir ve yol üzerinde yer alan Türkiye Şoförler Odası Federasyonu(TŞOF) Dinlenme Tesislerinde inilerek tesisin arkasından giden patika izlenilerek ulaşım sağlanabilir. Yolculuk yaklaşık olarak 1,5 saat sürmektedir.

Hüseyin Gazi Kayalıkları - Çoban Çeşmesi


Sivrihisar Kayalıkları- TŞOF Dinlenme Tesisi

1. Adım

İlk adımda, öğleden önce kayada rahat olmak için yürüyüşler düzenlenir, Hüseyin Gazi türbesine gidildiği de olur. Öğleden sonra ufaktan yan geçiş çalışmaları yapılır. Kaya tırmanışında ve yan geçişte ağırlık aktarımı, tutma ve basma teknikleri gösterilir. Kısmen kayayı tanıma diyelim. Bir nevi yaz etkinliği hazırlığı, yazın dağda karşılaşacağımız farklı kaya yapılarında nasıl tırmanış(yükselme) yapılacağıyla devam edilir. Bunlardan sonra yan geçiş dediğimiz kayada yükselmeden çeşitli problemleri çözme eğitimleri yapılır.

2. Adım

Tamamiyle yan geçiş(kısa kaya) yaptığımız adım, baca çıkışı, çatlak çıkışı gibi teknikler gösterilir. Tırmanış yapılan bölgeler ve rotalar gösterilir. Ayrıca boş vakitlerde Dağcılık Düğümleri ve tırmanış malzemeleri gösterilebilir.

3. Adım

3. Adımda Hüseyingazi'de A blok rotalarında, Sivrihisar'da ise iple üstten emniyetli tırmanışa başlanır. Bu etkinlikte:

  • Üstten Emniyet Alma
  • Top-rope Tırmanma
  • İple İniş

teknikleri gösterilir.

4. Adım

3. Adımda gösterilen teknikler pekiştirilir. 4. adım etkinlikleri B blok rotalarında yapılır. Rotalar 3.adım rotalarına nispeten biraz daha zor ve uzundur. Ayrıca 4.Adım sonunda ATC ile alttan emniyet almayı öğreniyorsunuz.

(Ek Bilgi: 3.Adımı tamamlayan herkes duvarda tırmanmaya başlayabilir ancak duvarda hem tırmanıp hem emniyet alabilmek için 4.adım şart, ama o zamana kadar duvara yan geçmeye gelin duvar güzeldir :)

Malzemeler

 Dikkat!:Tüm malzemelerinizi etkinlikten önce ve tırmanışa başlamadan önce kontrol etmeyi unutmayın!

Temel Kaya Tırmanışı Eğitimi'nde ihtiyacınız olacak belli başlı dağcılık malzemeleri:

Dikkat!

  • Kaya bloklarının altından mümkün olduğunca uzak durun. Çünkü tırmanıcıların ve yukarıdakilerin düşürdükleri taşlar oldukça büyük boyutlarda olabilir.
  • Kaskınızı tırmanış, yürüyüş ve kaya bIokları altında mola verirken asla çıkarmayın. Kaskı laf olsun diye takmayın. Tokası sıkı ve kaskınız alnınızı kapatır şekilde takılı olsun. Kaskınız kafanızda oynamasın.
  • Emniyet kemerinizin (Koşum) tokalarını, attığınız düğümleri, emniyet sistemlerini ve karabinaların kilitlerini birkaç kez kontrol edin. Emin olmadığınız şeyleri eğiticilerinize danışın.
  • Bazı emniyet kemerleri 'danger' adını verdiğimiz emniyet tokası sistemini barındırır. Bu tip kermerlerde kemerin perlonunu tokanın üzerinden bir defa daha geçirmek gerekir. Eğer kemer 'danger' sistemini barındırıyorsa toka üzerinde birkaç gösterimle belirtilir. Danger'lı kemerler doğru kullanılmadığı takdirde üzerine yük binince perlonları toka üzerinden rahatça hareket ettiği için çok büyük tehlike arz eder. Giydiğimiz emniyet kemerinin 'danger'lı olup olmadığını her giydiğimizde mutlaka kontrol etmeliyiz. Eğer 'danger'lı ise kullanımına uygun kullanmalıyız.
  • Tırmanış sırasında düştüğünüzde ipi tutmayı alışkanlık edinmeyin. Ellerinizi kaya bloğuna çarpmamak yada sürtünmemek için kullanın.
  • Pürsik düğümü ancak bir yere sürtünmediği ve takılmadığı durumlarda emniyet mekanizması olarak kullanılabilir. Sürttürmeyin.
  • Emniyet alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey emniyet elinizi asla bırakmamanızdır.

Dikkat!Emniyet elinizi asla bırakmayın.

  • Emniyet alırken tırmanıcınızı mutlaka takip edin. (gözünüzle olmasa bile ipin hareketiyle mutlaka)
  • İniş sırasında emniyet aletinize sıkışabilecek saç, sakal, tshirt, yemeni vb. şeylere dikkat edin.
  • Yarım kazık çift taraflı yani yük bindiğinde karabina etrafında dönebilen ve aynı şeklini koruyabilen bir düğümdür. Dolayısıyla yarım kazık ile emniyet alırken düğümün dönüp emniyet emniyet elinizi sıkıştırmaması için elinizi yarım kazık düğümünden belli bir uzaklıkta tutun.
  • Aynı şekilde ATC ile emniyet alırken yada iniş yaparken elinizin sıkışmaması için, elinizi ATC'den belli bir uzaklıkta tutun.
  • Tırmanış sırasında arkadaşımıza 'sakal' dediğinizde 'sıkı al' anlamaması için standart konuşma dışında geyik yapmamaya çalışın.
  • Tırmanırken arkadaşlarınıza asla şaka yapmaya kalkışmayın (Bakın 'şaka yapmayın' denmiyor. 'Şaka yapmaya kalkışmayın bile' diyor!).
  • Tırmanırken kullandığınız tüm basamak ve tutamakları kontrol edin, oynayan ya da güven vermeyenleri (sallanan ya da vurulduğunda 'tok' 'tok' sesi verenler) kesinlikle kullanmayın. Ayrıca mümkünse basamak ya da tutamak olarak tek bloğu kullanmayın (blok kopabilir).
  • Hareketlerin kısıtlanmaması, dengenin bozulmaması,ilerlemenin engellenmemesi ve bir uzuvun tutunduğu yerden kayması durumunda diğerini de kaydırmaması için kol ve bacakların çapraz hareketlerinden kaçının.
  • Yaralanma ve sakatlanmalara meydan vermemek için tırmanış sırasında diz ve dirsekleri hiçbir şekilde kullanmayın. Yüzük, saat, künye gibi şeyleri çıkarmayı unutmayın.
  • Eğitim alanında ya da tırmanırken taş düşürmemeye özen gösterin, taş düşmesi durumunda yüksek sesle 'TAAAŞ' diye bağırarak diğerlerini uyarın.
  • Tırmanırken elimizin daha rahat kavramasını sağlamak ve kırılmalarını engellemek için tırnaklarınızı birkaç gün önceden kesin.
  • Aç karna ve susamışken, hormonal ilaçlar alırken, hamileyken, aşırı yorgunken tansiyonunuz düşebileceği ve gözünüzün kararabileceği için emniyette olmadığınız zamanlar daha dikkatli olun.
  • Mutlaka, tetanoz aşısı yaptırın (Kaya içindeki çatlaklar ve mineraller tetanoz mikrobu barındırabilir). Tetanoz aşısını Mediko'da ücretsiz yaptırabilirsiniz.
  • İlaç aldığınız günler tırmanmamaya çalışın ya da daha dikkatli olun ve ekip arkadaşlarınızı bilgilendirin. Bir çok ilacın yan etkileri vardır (özellikle prospektüsünde taşıt-vasıta kullanmayın diyenler)
  • Korku nefes alım hızını düşürür ve baş dönmesine yol açabilir. Emniyetsizken tırmanmanız gerekirse nefes alım hızınızı sizin ayarlamanız gerekebilir.
  • Unutmamak gerekir ki, kayada yaşanan kazaların hemen hemen tamamı insan hataları sonucu oluşur.
  • Tüm emniyet sistemininin dayanıklılığı, sistemin en zayıf noktası kadardır.
  • Her zaman olduğu gibi tırmanış yaptığımız bölgede hiçbir şey bırakmamaya ve çevreyi korumaya özen gösteriyoruz.