1) Ekip

  1. Melis Yağmur
  2. Yağız Kaan Türkeli

Tarih: 17.06.2020

2) Malzemeler

10 friend, 10 stoper, 4 hegza, 12 ekspress, 4 sikke, 2 çekiç-Nutkey, 4 tane (kişi başı 2) 400 cm ,1 tane 120 cm, 1 tane 175 cm sling, pürsik, kişi başı 4 kilitli, eminyet aleti, ilkyardım, su, abur cubur.

Foto1. Cimbarın girişinden Osmanlı Tokadı(soldaki slablar) ve Beş İp (sağdaki sırt) rotaları

3) Rota Öncesi

Rota geçen seneden beri aklımızdaydı ama girme şansı bulamamıştık. Bu sene hazır dağ evinde kalırken hem de dağa gitmeden önce kesin girelim dedik. Rotaya girmeden önce cimbarda yaptığımız tırmanışlarda hattı gözlemledik. Rotaya giriş için birden çok seçenek vardı. Biz de kolaya kaçıp arşivde zaten bulunan 2013'te yazılmış rapora baktık ve Alican Sungur,Alper Yavru ve Mert Bilgiç'in çıktığı hattan çıkmaya karar verdik. Bu hat Tunç Fındık Aladağlar kitabında verilen tanımdan farklı gidiyor.

4) Rota

5.30 civarında uyandık, kahvaltı yaptık ve dağ evinden cimbara doğru yola çıktık. Rota cimbar girişinden itibaren Foto1'deki gibi gözükmeye başlıyor. O sırtı hedefleyip kolay kayalardan ipsiz yükselmeye başladık.(Foto2) Mağaranın sağına geçtik ve burada ipe girmeye karar verdik.(Foto3)

Foto2. Serbest etaplar

Foto3. Mağara

1.İp: (IV+) Mağaradan sağa geçince belirgin ayrık kayanın olduğu çatlaktan tırmanışa başladık. Yağız o çatlağı ayrık kayadan olduğu için çıkmak istemedi, onun yerinde biraz daha sağındaki emniyet atılamayan ama sağlam olan slablardan yükseldi (Foto4). Daha sonra yine sağa doğru yan geçiliyor ve set set ilerleyen kulvarımsi bir yapıdan yükseliniyor. (Foto5) Yağız burayı da çıkıp ipin bittiği yerde babadan istasyon kurdu.(Foto6)

Foto4.

Foto5. Sağa geçiş

Foto6. İkinci İstasyon

2.İp:(IV/V-) Kilit ip boyu denilebilir. İkinci istasyondan yukarı dümdüz ilerleniyor ve dikleşen kayaların altına geliniyor. Burada büyük bir kaya bloğunda kısa bir çatlak var ve bu kayaların üstüne çıkmak için en mantıklı yer orası(Foto7).Kaya sağlam ve çatlak iyi malzeme alıyor. Çatlakta bir iki zorca hamleden sonra kilit kısım bitiyor ve rota yeniden kolaylaşıyor. Buradan sonra kaya blokları arasında rahat yükselerek ipin bittiği yere kadar devam ettim. İpin sonlarına doğu fazla sağa kaçmışım ki çok oynak bloklar arasında kaldım ve orayı çok yavaş geçtim.Bu ipin sonunda aslında büyük bir sete çıkılabilir, ama ben tam o sete çıkmadan iyi bir baba bulunca bitirdim. Yağız'a da gelirken dümdüz gelmesini, sağa kaçmamasını tembihledim. Öyle yapınca hafif negatif bir hamle var.

Foto7. İkinci ip boyundaki kısa kilit etabı

3.İp(IV+): 2.İstasyondan bir iki hamle sonra büyük bir sete varılıyor.(Foto8) Oradan biraz yürüyüp kulvar-çatlak karışımı yapılardan tırmanılıyor. Burada büyük sette ip bir ağaca takıldı ve Yağız'ı çıkarken çok zorladı. O yüzden ipin tamamını kullanmadan istasyon kurdu.(Foto9)

Foto8. 3. İp Boyu

Foto9. 3. İp boyunun istasyondan görünümü

4.İp: Yağız'ın ip sürtmesinden dolayı hepsini tırmanmadığı kulvar-çatlak etabını bitirdikten sonra büyük sete ulaştım. Bu setten biraz sola geçtikten sonra çıkması en makul gözüken kısa bacadan tırmanılıyor ve yine bir sete çıkılıyor. Burada büyük bir babadan istasyon alıp ipli kısımları bitirmiş olduk. Buradan sonra yaklaşık 30 metre daha ipte ilerledikten sonra zirveye yakın bir yerde ipten çıkıp ipi topladık. Biraz daha serbest yükselince zirve düzlüğüne vardık.

İniş: Düzlükten direkt araba yoluna doğru kolay yerlerden cimbarın girişine yürüyerek inilebiliyor.

NOTLAR:

-Rota sürekli bir iki dik hamle yapıp sete varılarak ilerliyor. O yüzden boşuk hissi pek yok ve rahat tırmanılıyor. Rota bol malzeme alıyor.

-Tunç Fındık Aladağlar kitabındaki gibi çıkılırsa biraz daha farklı yerlerden gidilebilir, biz direkt rapora göre rotaya girdik ve rahat yerlerden devam ettik.


Son Güncelleme:
07/05/2023 - 19:29